Domácí moravská kuchyně
Křehké rohlíčky
500g prosáté polohrubé mouky, 42g droždí, 2ks žloutky, 2PL práškového ukru, 250ml mléka, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 2dl olej a špetka soli dobře vypracujeme a rozdělíme na 8 dílů. Připravíme tvarohovou náplň (tvaroh, vejce, vanilkový a skořicový cukr, rozinky). Samozřejmě nádivku si můžeme připravit jakoukoliv - ořechovou, makovou.Každý díl rozválíme na tenko a rozřízneme ho na 4 trojúhelníky, na které dáváme trošku náplně. Vyformujeme rohlíčky. Rozložíme je na vymazaný plech dále od sebe (případně můžeme použít papír na pečení). Potřeme je rozšlehaným bílkem a necháme 10 minut nakynout.A upečeme při teplotě 180 ° C cca 10-15 minut (do růžova). Z této dávky mi vyšly 2 plechy. Upečené posypeme práškovým cukrem. Jsou jedna báseň. Dobrou chuť!
Bavorský krém s jahodami.
2 žloutky, 250 ml polotučného mléka, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, smíchejte ve velkém hrnci. Za stálého šlehání zahřívejte na středním ohni asi 5 minut, dokud není hmota horká a napěněná, poté stáhněte z ohně. Do teplé směsi vmíchejte 2 lžičky želatiny dokud se želatina zcela nerozpustí, 15 min. nechej vyhladit. 200 ml šlehačky vyšlehejte dotuha a přidejte ji do zchladlé směsi. Krém rozdělte do 4 – 6 pohárků nebo skleniček a dejte chladit do ledničky alespoň na 2 hodiny, 500 g mražených jahod nechte okapat a nakrájejte na malé kousky. Smíchejte je s kůrou a šťávou z ½ citronu a zbytkem moučkového cukru a ozdobte jimi bavorský krém.
Věnečky
1/4 litru vody, 100 g másla, 200 g polohrubé mouky, špetka soli, 4 vejce Ve vodě rozpustíme máslo, přidáme špetku soli, přivedeme do varu a metlou nebo el.šlehačem všleháme mouku a mícháme do hladka. Necháme zchladnout a do ještě vlažného těsta vmícháme elektrickým šlehačem po jednom vajíčka. Těsto musí být měkké a lesklé. Sáčkem s větší špičkou nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem kolečka a upečeme do lehce zlatova (el.trouba cca na 200°C)
N a krém: 1/4 l mléka, 200 g másla, 200 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového pudinku, lžíci rumu Uvaříme pudink a necháme zchladnout (promícháme, aby se neutvořil škraloup)Máslo a cukr utřeme do hladka, a velmi opatrně vmícháme postupně zchladlý pudink a rum. Vše musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil! Vychladlé věnečky rozkrojíme, nastříkáme krém a pocukrujeme.
Játrová paštika
1/2 kg vepřového bůčku 1/2 kg vepřových jater, 200 g slaniny, cibule, česnek, kmín, sůl, směs na paštiku
Popis přípravy: Bůček uvaříme v min. množství vody, do které přidáme jednu cibuli, 3 stroužky česneku, kmín, trošku koření na paštiku. Připravíme si plechovou vaničku nebo srnčí hřbet, který vyložíme plátky slaniny. Když je bůček dostatečně měkký, vyndáme ho a na 5 min. vhodíme na kousky nakrájená játra. Vyjmeme a necháme vychladit. Vše pomeleme na elektrickém robotu na co nejemnější kaši, ředíme podle potřeby scezeným vývarem z bůčku. Hotovou kaši nalejeme do připravené formy, zakryjeme alobalem a necháme ve vyhřáté troubě 25 min. při 250 °C zapéct. Po vychladnutí vyklopíme paštiku z formy a zabalíme do alobalu a dáme do lednice.
Citrónové rozinky - prevence proti chřipce
Balíček rozinek spaříme horkou vodou a dáme do malé misky. Na ně vymačkáme šťávu ze 2 citrónů a necháme několik hodin nasáknout a nabobtnat. Vitamín C se naváže na hroznový cukr a má pak větší účinek v našem organizmu. Každodenní "zobání" těchto rozinek je skvělou prevencí proti infekci.
Svařák - příjemná prevence proti nachlazení
Že svařené víno pěkně zahřeje, není žádná novinka. Že ale má skutečně zdravotní účinky, to už zase tak známé není. A jak se vůbec správný svařák připravuje? Používáme nejčastěji víno červené, na odrůdě moc nezáleží. Červené víno má mnoho prospěšných účinků, které jsou obecně známé: čistí cévy, je prevencí chudokrevnosti, zlepšuje trávení. Méně známé už ale je, že červené víno je velice prospěšné také v chřipkovém období. Má totiž takzvané antivirální a antibakteriální účinky, to znamená, že ničí bakterie (a tedy i streptokoky, původce angíny) a viry (původce chřipek, rým a jiných, zejména sezónních viróz). Že alkohol v těle oslabuje imunitní systém? Některý možná, ale u vína se žádné podobné účinky neprokázaly. Naopak, díky obsahu tříslovin je funkce imunitního systému přímo podporována. Poslední výzkumy opravdu ukazují, že vínem se lze preventivně chránit před virovým onemocněním chřipkou. To jsou dobré zprávy, že? A teď ještě ten "recept" na správně připravený svařák: Potřebujete červené víno, samozřejmě. Také koření, které se do svařeného vína přidává, asi znáte: hřebíček, skořice, citrónová kůra (ta ale není nezbytná, pokud nechcete, nemusí být). A teď dejte vařit vodu… Ano, vidíte správně, VODU. Vždy použijte přibližně desetinu objemu vína. Když se tedy chystáte připravit svařák z klasické "sedmičky", tedy láhve o objemu 0,75 l, použijte půl až jeden decilitr vody. Do vody vložte koření, řekněme dva dvoucentimetrové kousky skořicové kůry a 6-8 hřebíčků, případně trochu té zmíněné citrónové kůry. Když tuto směs důkladně povaříte, získáte zlatavou vonnou esenci. Do ní nalijte připravené víno, důkladně ho oslaďte a NEVAŘTE. Jenom je třeba tu voňavou léčivou pochoutku pěkně zahřát, maximálně však na 80 °C. To je teplota, při které by vám z vína začal nenávratně mizet alkohol. A to by byla určitě škoda! Lékaři, lékárníci i hygienici v těchto dnech bijí na poplach, že chřipkové období je tu, že je třeba imunizovat. A mají pravdu. Dejte na ně, imunizujte! Nejraději lahodným svařáčkem…
Volská oka
36dkg hladké mouky,36dkg másla,18dkg cukru,18dkg ořechů,2 žloutky nebo 1vejce,trochu skořice a citronové kůry. Z těsta se vykrajují kolečka,plní krémem i dokola a namočit v kokosu. Pak lžičkou polevu čokoládovou a do středu dát mandly.
Chuťovky I
Do mísy vyklopíme bílý jogurt, prázdný kelímek dvakrát naplníme polohrubou moukou a přidáme do mísy, doplníme lžičkou jedlé sody a přiměřeně solí. Vypracujeme těsto, které se nelepí na mísu, vyklopíme na vál a vyválíme slabou placku. Formičkou, nebo likérovou skleničkou vykrajujeme malá kolečka a smažíme na pánvi ve větší vrstvě oleje. Potíráme česnekem rozmíchaným v kečupu a zdobíme nastrouhaným sýrem. Výborné teplé i studené k vínu.
Hermelínový salát
K nakrájenému hermelínu přidáme na menší proužky nakrájenou cibuli, sterilovanou kapii, zakápneme olejem promícháme. Pro milovníky ostřejších chutí doporučujeme přidat česnek, případně feferonky či jiné pálivé koření, zázvor, kari atd.
Halušky
500g syrových na nejjemnějším struhadle postrouhaných brambor, vejce, 200g pol.mouky,sůl, vaříme 5-8 minut.
Ostré řízky v jogurtu
Do řízků vetřeme na 5 - 6 hodin směs bílého jogurtu s drcenými chilli papričkami, mletého černého pepře, asi dvou tlučených hřebíčků.Do tuku na smažení vložíme dva bobkové lísty a špetku mleté skořice. Po usmažení řízků prohřejeme na pánvi i zbývající marinádu a použijeme ji k ozdobě zeleninové oblohy.
Silvestrovské pikantní řízky
Kilogram řízů (libovolných) naložíme na 24 hodin do směsi ze 4 vajec, po 1plž mléko, kečup, hořčice, worcesterové omáčky, po 1 klž soli, kořenící směsi nebo majoránky, pepře, drceného kmínu, sladké papriky.
Vaječný koňak
400g kond. mléka, 60g van.cukru, 4 žloutky třeme ve vodní lázní za stálého přidávání asi 1 l převařeného mléka. Hustý základ zředíme ½ l rumu.
Citron do mrazáku - proč ne?
Já ho dobře umyji v teplé vodě, dobře opláchnu a vložím do mrazáku. Jakmile je citron zmrzlý, celý citrón nastrouhejte (není potřeba) Posypte ho na whisky, vína, zeleninový salát, zmrzlinu, polévky, nudle, špagety omáčku, rýži, suši, rybí pokrmy. Všechny potraviny budou mít nečekaně nádhernou chuť, něco, co jste možná nikdy předtím neochutnali. S největší pravděpodobností si jen myslíte, že citrónové šťávy mají mnoho vitaminu C.To už není úplná pravda. Co je hlavní výhodou použití celého citronu kromě zabránění jeho plýtvání a přidávání nové chuti ? Citrónové slupky obsahují o 5 až 10 x více vitamínů než citrónová šťáva samotná. To je tajemství citronu ! Citron (Citrus) je zázračný produkt - zabíjí rakovinné buňky. Je 10.000 x silnější než chemoterapie. Proč o tom nevíte? Protože laboratoře mají zájem dělat syntetickou verzi, která jim přinese obrovské zisky. Kolik lidí zbytečně zemře při tomto přísně střeženém tajemství jen proto ,aby nedošlo k ohrožení multimilionářských velkých společností ? Někteří říkají, že je velmi užitečný ve všech variantách rakoviny a je považován i jako anti mikrobiální spektrum proti bakteriálním infekcím a plísním, účinný proti vnitřním parazitům a červům, reguluje krevní tlak, který je příliš vysoký,je antidepresivem, bojuje proti stresu a nervovým poruchám. Typ léčby s extraktem z citronu pouze ničí zhoubné rakovinné buňky a nemá vliv na zdravé buňky.
Perníčky
500g hl.mouky, 150g medu, 150g pískového cukru, 150 másla, 2 vejce, 1 klž sody, ½ dcl mléka, ½ klž kakaa, perníkové koření.
Citronovo-česnekový zázrak
5 ks celých citronů umyjeme v horké vodě a nakrájíme je na malé kousky, 30 stroužků česneku oloupeme a nakrájíme na půlky. Všechno dohromady umixujeme na kaši, kterou nalijeme do 1 l vody a necháme projít varem. Hned pak odstavíme. Přecedíme přes sítko a nalijeme do láhve. Skladujeme na chladném místě, nejlépe v ledničce.
Užívání: Pijeme denně 2 cl před jídlem (t. j. 1 štamprle). Buď ráno před snídaní nebo před obědem. Tuto lacinou a neškodnou léčivou kúru by měl člověk zopakovat každý rok. Zápach česneku není vůbec cítit. Účinek citrónu s česnekem se projeví naplno. Odstraňuje to vápník a tuk usazený v těle a v cévách. Posiluje srdce, upravuje tlak. Po 3 týdnech pití pocítíte v těle příjemné omlazení. Zvápenatění a vedlejší příznaky jako je zhoršený zrak nebo sluchové potíže se postupně zmenšují a odcházejí. Po 3 týdnech užívání by měl člověk kúru na 8 dní přerušit a potom zase 3 týdny pokračovat. Potom se dostaví pronikavý úspěch. Člověk může zase dobře spát a nemusí v noci běhat na záchod. Vápník se rozpustil. Užívá se tato jako prevence proti rakovině štítné žlázy. Výsledky jsou vynikající. A jedna paní se vyhnula operaci srdce, protože tuk a vápník v cévách se po kúře rozpustil. Lék se také osvědčil při vypadávaní zubů-paradentóze. Ať se Vám daří!
Zelí na pivu
Zelí nakrouháme na nudličky, dáme do pekáče, přidáme nakrájené maso, klobásu, uzené a cibuli. Opepříme, osolíme, zalijeme trochou sojové omáčky, dáme 4 plž. hořčice, půlku kečupu a zalijeme pivem. Dáme péct do trouby pod pokličkou na 200 st. na 1 hodinu. Poté odklopíme a dopečeme ještě tak půl hodinky a občas promícháme. Jako přílohu většinou chleba, ale je to moc dobré i s bramborovými knedlíky.
Flamendr
Na oleji orestujeme na nudličky nakrájené osolené a opepřené maso, přidáme sekanou cibuli, trochu vývaru, krájené feferonky, kečup, trochu worcesteru, podusíme, dochutíme. Podáváme se strouhaným křenem, hranolky, chleba.
Katův šleh
Orestujeme na oleji nudličky osoleného a opepřeného masa(vepřového), přidáme krájenou cibuli, ster. okurky, kapii, feferonky, kečup, worcester. Podáváme s rýží, hranolky, chlebem.
Bramborové koblihy
500g pol.mouky, 250g strouhaných vařených brambor, 4 žloutky, 70g rozpuštěného másla, 40g kvasnic, 1/4 l mléka, 1 pl.cukru, sůl. Vyválíme na 1 cm, vykrajujeme kolečka a smažíme v oleji.
Podhorácké kyselo
Chlebový kvásek namočíme večer asi do 1 l studené vody. Namočíme i suché houby, nešetříme, aby byly druhý den rychleji uvařené, přidáme špetku celého kmínu. Doplníme vývarem nebo masox na 2-2,5 l a přidáme nakrájené brambory. Kvásek rozmícháme do hladka a přelijeme přes cedník Za stálého míchání na mírném ohni provařit. Polévka rychle zhoustne. Vložíme 3 ks vajec sražených do pevna na dozlatova osmažené cibulce. Podáváme ozdobené dvěma lžícemi sladké nebo kyselé smetany.
Bramborák
700g syrových brambor postrouháme, 100g hl. mouky, 1 vejce, sůl, česnek, pepř, majoránka, případně krájená uzenina. Pro zjemnění lze přidat 1pl tvarohu nebo strouhanky.
Zeleninová směs jako příloha a také…
2500g zelí, 500g mrkve, 500g paprik, 500g cibule nakrájíme a prosypeme směsí DEKO,500g cukru a přelijeme 500g octa a může být 250g oleje (nedávám-stárne). Netřeba zavařovat.
Tip: Masové nudličky (kuřecí, vepřové..) promícháme se směsí zeleniny, přisolíme případně dochutíme pikantním přípravkem, necháme odležet a zapečeme. Přílohy brambory, rýže, těstoviny..s majonézou.
Z domácí pekárny
250g mléka, balíček kvasnic, 125g rozpuštěného tuku, 2 vajíčka, 100g cukru, 500g pol. mouky lžička soli, hrozinky, ořechy. Pečeme jako 1000g chleba.